Від чого залежить молочна продуктивність корови

10 січня 2020

Різноманітні породи корів виводилися селекціонерами для певних цілей. Одну групу тварин використовували в м'ясній галузі тваринництва, а інші - в молочній. Кожна порода, навіть в рамках однієї групи, відрізняється від усіх інших. Різниця може бути в кількості молока, дольової частини в ньому жиру та інших поживних речовин.

Різноманітні породи корів виводилися селекціонерами для певних цілей. Одну групу тварин використовували в м'ясній галузі тваринництва, а інші - в молочній. Кожна порода, навіть в рамках однієї групи, відрізняється від усіх інших. Різниця може бути в кількості молока, дольової частини в ньому жиру та інших поживних речовин.

У цій статті ми зробимо наголос на молочних корів. Виділимо 3 основні чинники, які впливають на їх молочну продуктивність.

Фактори, які впливають на продуктивність

Продуктивність - це кількість молока, яке отримують від корови за певний період часу.

За великим рахунком, можна було б приписати в список таких "подразників" абсолютно все: умови утримання, місцевість розведення, час народження, початок прикорму тощо. Ми складемо більш короткий список. Узагальнимо дрібні фактори в групи для ясності.

Генетика

У кожної породистої корови є схильність до того, скільки вона дає молока. Це також впливає на смак молока:

  1. Підвищена продуктивність - 4-5 тисяч кг за рік дають тільки кілька коров'ячих порід. Яскраві представники - червона степова і чорна строката породи. Жирність їх молока дещо знижена - до 3,7%.

У доїльному апараті для таких корів обов'язково потрібен колектор об'ємом в 240 см3. Якщо використовувати моделі з меншою місткістю, то система переповнюється молоком. Багато деталей пошкодяться.

  1. Середня продуктивність - 3-4 тисячі кг за рік дають джерсійські, ярославські та англерскі корови. Невелика кількість молока компенсується його підвищеною жирністю - до 6% і вище.
  2. Низька продуктивність - нижче 3 тисяч кг в рік. Невеликі надої дають безпородні корови.

Раціон

Збалансований раціон безпосередньо впливає на якість молока у корови. Щоб його смак залишався насиченим, корова повинна отримувати клітковину, білки, жири й вуглеводи в достатній кількості. Також не забувайте про вітаміни (А і С) та мікроелементи (фосфор, кальцій, цинк, кобальт і т. д.)

У раціоні корови бувають сухі й вологі речовини. В основі лежать сухі. Їх кількість у здорової дійного тварини становить 2-3 кг на 100 кг ваги. Соковитого корму (овочів, фруктів та свіжої трави) давайте в середньому 9 кг на 100 кг ваги тварини.

Використовуйте силос як ще один варіант соковитого корму, крім, фруктів і овочів.

Добавки на кшталт вітамінів і мінералів тварина отримує в складі основного раціону. Додатково можете давати їх окремо у вигляді таблеток або капсул.

Вода - не менш важливий "учасник" у виробленні молока. Досить обладнати хлів загальними або індивідуальними поїлками. Воду підливайте в міру потреби. Тварини самостійно регулюють споживання води по своїх потреб.

Умови

Корову потрібно тримати в комфортних умовах. Стійло має бути світлим та в міру теплим. Уникайте появи вогкості. У хворих корів лактація слабшає або припиняється зовсім. Їх молоко краще не вживати.

Будь-який стрес може знизити молочну продуктивність тварини. До його проявів відносяться не тільки хвороби, але і постійні гучні шуми, погані умови утримання.

Не забувайте періодично випасати корів, щоб вони отримували досить свіжого повітря і не застоювалися на місці.

Щоб полегшити доїння поголів'я в 20 корів і вище, краще купити перевірений доїльний апарат. Вакуумна система дозволяє точно імітувати смоктання і не лякати корову.

Інші статті та новини
Хітові товари
  1. Доїльний апарат Дамілк АІД-1 "Нержавійка"
    Спеціальна ціна 7 500 ₴ Звичайна ціна 7 700 ₴
  2. Доїльний апарат Дамілк АІД-1 "Євро 240-оригінал" П
    Спеціальна ціна 8 050 ₴ Звичайна ціна 8 250 ₴