Як приготувати знежирений сир в домашніх умовах

11 січня 2020

Кожному хочеться хоча б зрідка побалувати себе дійсному якісними домашніми продуктами. Тільки так ви будете впевнені в тому, що отримаєте зі страви максимум поживних речовин.

Кожному хочеться хоча б зрідка побалувати себе дійсному якісними домашніми продуктами. Тільки так ви будете впевнені в тому, що отримаєте зі страви максимум поживних речовин.

Домашній дієтичний сир - один з яскравих прикладів тих продуктів, які хочеться отримувати виключно свіжими з бабусиного столу. Хоча молочна продукція піддається всіляким перевіркам на відповідність якості, з часом все одно віддаєш перевагу продукту зробленому своїми руками.

Широке поширення непридатної сировини, гормонів, консервантів - все це явно грає не на користь репутації молочки на полицях супермаркетів.

Яке молоко можна використовувати

Для виготовлення смачного сиру найкраще підійде домашнє молоко. Воно досить жирне, щоб у кінцевого продукту залишився яскраво виражений кисломолочний смак, а також позбавлено підсилювачів смаку та інших добавок у складі.

Щоб отримати з молока знежирений обрат, потрібно буде купити побутовий сепаратор. Найкраще придбати його на сайті інтернет-магазину DaMilk. Після сепарування крім обрата ви отримуєте справжні жирні вершки. Їх теж можна використовувати для приготування масла, сметани і навіть корисного морозива.

Рекомендується також заздалегідь пастеризувати молоко. Для цього достатньо прокип'ятити його при температурі 80-90 градусів, щоб вбити всі шкідливі бактерії.

Корисні властивості дієтичного сиру

Знежирений сир часто згадується в різних дієтах і є невід'ємною частиною меню будь-якого дня для розвантаження організму.

У сирі міститься молочний білок казеїн, який доставляє в організм дві незамінні амінокислоти метіонін і холін, а також кальцій, фосфор, вітамін В12. Така багата білком і жирами їжа надовго насичує та сприяє швидкому відновленню м'язової тканини, росту кісток.

Сир сприятливо впливає на нервову систему. Його можна додавати в будь-який прийом їжі, багато рекомендують їсти його саме на ніч для заспокоєння та нормалізації травлення.

Сир повинен обов'язково входити в раціон дітей, спортсменів, людей після переломів та інших травм.

Рецепт знежиреного сиру

Хоча процес приготування сиру досить тривалий і трудомісткий, в ньому немає нічого особливо складного. Вам знадобиться містка каструля з товстим дном, плита, друшляк і марля.

Для початку вилийте в каструлю скисле молоко без вершків і залиште його на повільному вогні. Через деякий час ви побачите, що в каструлі почнуть з'являтися білі грудочки. Періодично можна помішувати рідину, щоб побачити кількість цих грудок. Ні в якому разі не робіть це на великому вогні. Таким чином сир стане жорстким, як гума.

У міру того, як сам сир буде збиратися в грудочки побільше, а сироватка світлішати, ви повинні підготувати друшляк і «вимостити» його марлею (складіть її заздалегідь в 3-5 шарів).

Повільно злийте вміст каструлі в друшляк. Якщо сироватка буде потрібна вам для інших цілей приготуйте для неї окрему ємність. Потім зберіть марлю і щільно прив'яжіть її на якийсь опорі до повного стікання зайвої рідини. Коли клубок стане більш сухим, можна подавати готовий сир до столу з фруктами, медом, варенням, горіхами, сметаною або іншими ласощами. Іноді його додатково кладуть під прес для досягнення розсипчастою текстури.

Страв із сиру не злічити. Почніть зі звичайною сирної запіканки на манці з сухофруктами й гарбузом. Такий рецепт вас приємно здивує своєю простотою і порадує ваших близьких ніжним смаком.

Щоб домашній сир, як і інша домашня молочка стала реальністю, почніть з придбання домашнього сепаратора на сайті Дамілк. І будьте здорові!

Інші статті та новини