Як мити сепаратор

11 січня 2020

Як відомо, молочна продукція дуже швидко псується. Це пов'язано в першу чергу з тим, що молочнокисле середовище в своєму розпорядженні до розвитку в ній різних видів бактерій.

Як відомо, молочна продукція дуже швидко псується. Це пов'язано в першу чергу з тим, що молочнокисле середовище в своєму розпорядженні до розвитку в ній різних видів бактерій.

Таким чином, не варто зайвий раз нагадувати, наскільки важливо дотримуватися санітарних норм при виробництві молока та іншої молочної продукції, особливо для її подальшої реалізації.

Не останню роль в якості кінцевого молочного продукту відіграє обладнання, за допомогою якого його і отримують. Адже якими б чіткими і правильними були умови зберігання, при наявності в молоці бруду або шкідливих організмів воно вже не може вважатися корисним продуктом.

Саме з цих причин необхідно приділяти належну увагу санітарній та гігієнічній обробці доїльних апаратів, сепараторів, маслоробок та ін.

У цій статті розберемо процес очищення сепаратора для молока. Цей апарат, працюючи за принципом центрифуги, розділяє молоко на вершки і знежирене молоко (обрат). Якщо припустити, що кожного разу через апарат проходить достатня кількість молока, можна тільки вгадувати, скільки мікробів там з'явиться в разі нехтування правилами гігієни.

Говорячи про промивання сепаратора вручну, то для цього дотримуйтесь такого алгоритму:

  1. Щоб дати всій рідини стекти, перекрийте трубопроводи і почекайте 10-15 хвилин.
  2. Розберіть сепаратор. Дуже важливо робити це тільки після того, як ви уважно ознайомитеся з інструкцією. Вона обов'язково додається до кожної моделі.
  3. Вичищаємо осад, який зібрався.
  4. Потім окремо миємо тарілки. Тут найкраще використовувати м'які щітки або ганчірки. Спочатку промийте все в теплій воді, а потім у розчині лугу. На деяких господарствах встановлені спеціальні мийки для тарілок.
  5. Після цього всі деталі знову промиваються теплою водою.
  6. Даємо всім деталям висохнути, не витирайте їх насухо, а просто залиште в приміщенні з кімнатною температурою на рушнику.
  7. У заздалегідь приготовлений розчин дезінфектанту опускаємо всі деталі на 2 хвилини. Оптимальна температура розчину - 25-40 градусів Цельсія.
  8. Знову збираємо сепаратор, дотримуючись інструкції.
  9. Перший цикл після складання проводиться з водою, щоб позбутися залишків дезінфікуючого засобу і ще раз перевірити наявність забруднень.

Ніколи не нехтуйте якісною чисткою сепаратора після кожного молочного циклу. Так ви гарантуєте високу якість кінцевої продукції і, як наслідок, міцне здоров'я своєї сім'ї або покупцям.

Інші статті та новини