Як зберігати молоко?
Правильне зберігання будь-яких харчових продуктів відіграє ключову роль у тривалому збереженні ними поживних властивостей і корисних речовин у їх складі. Особливо важливо дотримуватися правил зберігання при проблемах із шлунково-кишкового тракту, а також в літній період.
Правильне зберігання будь-яких харчових продуктів відіграє ключову роль у тривалому збереженні ними поживних властивостей і корисних речовин у їх складі. Особливо важливо дотримуватися правил зберігання при проблемах із шлунково-кишкового тракту, а також в літній період.
Молочні продукти знаходяться в зоні ризику набагато частіше овочів або гречки. Залишили у спеку сирок на кухні, не сховавши його в холодильник? Швидше за все, можете з ним попрощатися.
У цій статті ми розповімо, як правильно зберігати молоко. Ці правила можуть бути застосовні також до інших видів молочки.
Скільки зберігається молоко?
Цей термін залежить в першу чергу від умов зберігання та попередньої обробки молока. Наприклад, зберігання молока в холодильнику може розтягнутися як на 48 годин, так і на 3 дні. Перша цифра стосується свіжого, а друга кип'яченого молока. Якщо підняти температуру до 20 градусів Цельсія, то термін скоротиться до 10 і 18 годин відповідно.
Ну й окрема тема дисертації - молоко в тетра-паку. Ходять легенди, що воно може жити вічно (насправді ж до 6 місяців).
Температура зберігання молока
Купуючи молоко у фермера важливо розуміти, що зберігається воно максимум 2 дні. Уже після 2 годин перебування на повітрі воно почне давати кислий присмак. Якщо це вже сталося, то вихід один - за допомогою закваски зробити йогурт, кефір, ряжанку і т. д.
Орієнтовні терміни зберігання домашнього свіжого молока досить короткі. Якщо ми говоримо про холодильну камеру з температурою 1-2 градуси, то молоко там збережеться протягом двох діб. При показниках 3-4 градуси - 36 годин, 4-6 градусів - максимум добу. З температурою вище молоко буде залишатися свіжим до 12 годин.
Як зберігати козяче молоко
Щоб подовжити йому життя, спочатку прокип'ятіть його. Після перелийте в банку зі скла і закрийте кришкою. Помістіть її на верхній полиці холодильника або ж просто в його частині з найнижчою температурою (але не в морозильній камері!). Так ви зможете насолоджуватися його смаком до трьох днів.
Якщо ви втратили той самій момент, то плакати не варто. А ось що дійсно варто робити, так це козячий сир!
Як правильно зберігати пастеризоване молоко?
Пастеризація вже давно використовується у виробничих масштабах, адже в іншому випадку неможливо було б встигнути реалізувати все вироблене молоко до закінчення реального терміну придатності.
Пастеризація відбувається при температурі сировини не нижче 70 градусів Цельсія. Також його попередньо проціджують, щоб уникнути попадання в кінцевий продукт непотрібних домішок.
При пастеризації гинуть всі бактерії, в тому числі й молочнокислі. Зниження кількості корисних речовин у складі можна вважати незначним.
Пакети для зберігання молока здатні утримувати його свіжим до 3-х тижнів. Однак, цей показник знижується, якщо пачка вже відкрита.
Якщо обирати найбільш підходящу ємність для зберігання будь-якого молока, то це буде скляна тара, яку можна щільно закрити кришкою.
Відносно нещодавно з'явилося таке явище, як «ультрапастеризація». Це та ж пастеризація, але на більш тривалий термін.
Як зберігати пряжене молоко?
Пряжене молоко рекомендують вживати в їжу людям зі слабким шлунком. У ньому міститься більше кальцію і корисних жирів, ніж в звичайному молоці.
Його зберігають, як і кип'ячене, в холодильнику. В крайньому випадку можна перелити його в більш об'ємний посуд і помістити в таз з прохолодною водою.Як продовжити зберігання свіжого молока в домашніх умовах?
Зберігання сирого молока неможливо розтягнути надовго. Тому, потрібно його обробляти термічно.
Радимо спробувати такі лайфхаки, щоб вам, як любителю домашньої молочки, не довелося дуже сильно страждати.
- заморозити. Це дозволить продовжити термін зберігання молока до 4-6 тижнів.
При цьому дотримуйтесь таких правил:
- Рідина збільшується в обсягах після заморожування, тому залиште в ємності трохи вільного місця.
- Щоб розморозити молоко, перемістіть його із морозилки до холодильної камери.
- прокип'ятити. Продовження терміну придатності - до 4 діб, а якщо в холодильнику - до 14 діб. Основна перевага кип'ятіння в тому, що воно вбиває шкідливі мікроорганізми, які можуть бути присутніми в сирому молоці. Однак, не зловживайте ним. Після закипання в молоці знижується рівень білка та вітаміну С.
- пастеризувати. Навіть в домашніх умовах пастеризація можлива. Для цього потрібно ємність з молоком поставити на водяну баню на півгодини. У порівнянні з кип'ятінням цей спосіб майже не позбавляє молоко його корисних властивостей. Важливо відразу ж охолодити молоко після зняття з бані.
Купуйте тільки якісну молочну продукцію та ретельно дотримуйтесь технології зберігання.